24 امرداد 1397کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان گناوه عنوان کرد: با پیشگیری و کنترل میتوان از اختلالات ناشی از کمبود ید (IDD) جلوگیری کرد. به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان گناوه، اسماء حسنزاده افزود: کمبود ید معمولاً به دلیل فقر ید در آبوخاک در سطح جامعه رخ میدهد و عوارض آن دامنگیر تعداد زیادی از افراد ساکن در یک منطقه خاص جغرافیایی میشود، ازاینرو پیشگیری و مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید از اولویتهای تمام کشورهایی است که با آن درگیر هستند. وی تصریح کرد: دلیل عمده اهمیت ید، نقش مؤثر آن در ساخت هورمونهای غده تیروئید و تأثیر این هورمونها در اعمال حیاتی انسان در دوران جنینی، کودکی و بزرگسالی است. حسنزاده از عوارض ناشی از کمبود ید به گواتر اشاره کرد و ادامه داد: اصطلاح گواتر به معنی بزرگتر بودن تیروئید از اندازه عادی آن است؛ اشخاصی که دچار فقر ید هستند به گواتر مبتلا میشوند، زیرا نمیتوانند بهاندازه کافی هورمون تیروئید بسازند، گاهی گواتر با فشاری که بر راههای هوایی وارد میکند باعث اختلال تنفسی میشود و گاهی در عمل بلع نیز ایجاد اختلال میکند، در سایر موارد گواتر علائم خاصی نداشته و نشانه کمبود ید است. این کارشناس، هیپوتیروئیدیسم را نیز یکی دیگر از عوارض کمبود ید دانست و خاطرنشان کرد: هیپوتیروئیدیسم با پایین بودن هورمون تیروئید در خون مشخص میشود، این اختلال باعث تنبلی، خوابآلودگی، خشکی پوست، عدم تحمل سرما میگردد؛ در اوایل کودکی برای رشد و تکامل مغز و دستگاه عصبی بدن به هورمونهای تیروئید نیاز شدید دارد و کمبود این هورمونها باعث عقبافتادگی ذهنی و تأخیر در رشد کودک میشود، همچنین هیپوتیروئیدیسم نوزادان مسئلهای بسیار جدی است، زیرا عقبماندگی ذهنی ایجادشده قابل اصلاح نبوده و در همه عمر پایدار میماند. این کارشناس تغذیه تصریح کرد: کرتینیسم نیز یکی دیگر از این اختلالات است، بهطوریکه عوارض خیلی شدید هیپوتیروئیدیسمی در دوره جنینی یا نوزادی اتفاق میافتد، کرتن ها مبتلابه عقبافتادگی عقلی غیرقابلبرگشت هستند و علاوه بر آن علائم دیگری نظیر تأخیر رشد دستگاه عضلانی، استخوانی و کری و لالی دیده میشود. حسنزاده مرگومیر در دوران کودکی و مشکلات تولیدمثل را نیز از عوارض ناشی از کمبود ید دانست و یادآور شد: مقاومت کودکانی که در مناطق با کمبود ید زندگی میکنند در برابر عفونتها و سایر مسائل تغذیهای از کودکان مناطقی که ید کافی دارند کمتر است، همچنین زنان در مناطقی که کمبود ید شدید است بیشتر دچار سقط و مرده زایی میگردند که باروری جمعیت را کاهش میدهد. وی اضافه کرد: بیشترین میزان ید در ماهی و به میزان کمتر در شیر، تخممرغ و گوشت وجود دارد؛ میزان ید در میوهها و سبزیها بسیار پایین است. اسماء حسنزاده از روشهای ید رسانی به مسائل زیر اشاره کردند: مکمل یاری، غنیسازی نان، نمک، شیر، آب و غذای کودک و مصرف بیشتر غذاهای دریا نیز توصیه میشود. این کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی به یددار کردن نمک مصرفی و مزایای آن پرداخت و افزود: میزان مصرف روزانه نمک معمولاً ثابت است، مصرف نمک بسته به وضعیت اقتصادی خانواده نیست، نظارت و پایش بهراحتی قبل انجام است، افزودن ید بر نمک تأثیری بر بو، رنگ یا مزه ندارد و هزینه افزودن ید به نمک بسیار ناچیز است. وی نحوه نگهداری نمک ید دار را بهصورت زیر عنوان کرد: نمک ید دار باید دور از نور و رطوبت و در جای خشک و خنک نگهداری شود، در ظرف شیشهای تیره، فلزی، چوبی، پلاستیکی نگهداری شود و در ظرف همیشه محکم بسته شود همچنین بهتر است نمک در آخر پخت به غذا افزوده گردد. انتهای پیام/ م.ن ۳۰۸۰ با کلیک بر روی لینک زیر اخبار دانشگاه را از کانال تلگرام دریافت کنید https://telegram.me/bpumspublicrelation
تاریخ بروز رسانی: 24 امرداد 1397